Verkiezingen op het Ignatius

Vandaag mocht heel Amsterdam naar het stembureau op het Ignatius maar afgelopen week hebben de leerlingen al gestemd. 

De kiezer heeft gesproken. Pieter Omtzigt is het niet geworden. Als het aan de leerlingen van het Ignatius ligt, wordt de Tweede Kamer aanzienlijk progressiever. Die zou er zo uitzien:

(met dank aan Lieuwe voor de mooie illustratie).
GroenLinks/PvdA is de winnaar, met 20% van de stemmen, gevolgd door D66 (15%) en VVD (12%). Forum (9%) blijkt toch ook populair, net als, aan de andere kant van het politieke spectrum, Volt en Partij voor de Dieren (beide 7%). De PVV volgt met 5%.
Er werd ook gestemd op politieke waarden. Je moest afwegen welke van de onderstaande acht waarden je het meest belangrijk vond. In de uitlag herken je de progressieve uitgangspunten van de winnende partijen:'Duurzaam omgaan met natuur' steekt er met kop en schouders bovenuit. Laten we kijken hoe we dat op school een extra zet kunnen geven.
De kiezer heeft gesproken, maar dat geldt toch niet voor alle kiezers. De opkomst in de bovenbouw was echt laag: vierde jaarlaag 32%, vijfde jaarlaag 35% en zesde jaarlaag 53%. Ervan uitgaand dat het nieuwe kabinet vier jaar blijft zitten, hebben die jaarlagen volgende keer allemaal stemrecht. Dan wel stemmen! En in juni volgend jaar ook alvast weer oefenen op school, met de Europese Verkiezingen.

Terug
Media
  • Verkiezingen 1

In dit menu

Laatste nieuwsIgnatius schaakkampioenen

Lees meer

Volg het Ignatius op Instagram!

OnzeAmbitie

Werken aan ontwikkeling vanuit waarderend perspectief. Ruimte bieden aan talent en creativiteit. Samen onderzoekend aan de slag met een open houding en oog voor elkaar en de wereld.
Bekijk onze missie & visie
Nieuwsgierig, zelfstandig, verantwoordelijk
Je leert bij ons hoe je moet leren
De klassieke vorming is ons uitgangspunt
Onze leerlingen en docenten zijn actief én leergierig
We geven je de kans om uit te blinken
Je krijgt onderwijs op hoog niveau
We betrekken leerlingen & ouders via klankbordgesprekken
Je krijgt veel persoonlijke aandacht
We geloven in samenwerken
We maken ruimte voor studiereizen en buitenlesactiviteiten
We bereiden je voor op de maatschappij
Er is ruimte voor individuele groei