Oorlog en verzet

Als afsluiting van de lessenreeks over de Tweede Wereldoorlog gingen de derde klassen op donderdag 16 juni op excursie naar Oorlogsmuseum Overloon en Nationaal Monument Kamp Vught. Een leerzame en interessante dag die de leerlingen niet snel zullen vergeten. 

Onze eerste stop: Oorlogsmuseum Overloon. De slag bij Overloon uit 1944 is de grootste tankslag die ooit op Nederlands grondgebied plaatsvond. Het achterlate materieel vormde het begin van een imposant museum. De derde klassers vergaapten zich tijdens een speurtocht aan de enorme hoeveelheid originele tanks, jeeps, kanonnen en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Verder is er in het museum veel aandacht voor de dilemma’s waar Nederlanders mee kampten in oorlogstijd. Wat zou jij doen? Onderduiken of je aanmelden voor de Arbeitseinsatz? Ookal loop je dan enorm gevaar? Zou jij je Joodse buurman helpen onderduiken? Of vind je dat te gevaarlijk? De leerlingen maken zelf een afweging.  

We vervolgen onze reis naar Kamp Vught. In dit voormalig concentratiekamp zaten tijdens de oorlog tienduizenden Nederlandse joden, verzetsstrijders en andere ongewenschten gevangen. Velen overleefden de ontberingen niet. Tijdens een rondleiding door het voormalige concentratiekamp Vught maakten de leerlingen kennis met de gruweldaden van de Nazi’s, het leven in barakken en stonden we stil bij het kindermonument. Een ode aan honderden Joodse kinderen die op jonge leeftijd vanuit Vught naar de vernietigingskampen werden gedeporteerd. Slechts enkelen overleefden. Ook maakten we een wandeling door het bos naar de fusilladeplaats waar talloze verzetsstrijders werden vermoord. Tegenwoordig is deze plek een monument. Tussen de namen op de plaquette zijn ook vele Amsterdamse verzetstrijders te zien. Stadsgenoten die zijn gestorven voor onze vrijheid.

We kijken terug op een uitstekend geslaagde excursie en kijken nu al uit naar de editie van volgend jaar.

Terug
Media
  • thumbnail_WhatsApp Image 2022-06-20 at 1.31.11 PM

In dit menu

Laatste nieuwsKorte films van klas 4 en klas 5

Lees meer

Volg het Ignatius op Instagram!

OnzeAmbitie

Werken aan ontwikkeling vanuit waarderend perspectief. Ruimte bieden aan talent en creativiteit. Samen onderzoekend aan de slag met een open houding en oog voor elkaar en de wereld.
Bekijk onze missie & visie
Nieuwsgierig, zelfstandig, verantwoordelijk
Je leert bij ons hoe je moet leren
De klassieke vorming is ons uitgangspunt
Onze leerlingen en docenten zijn actief én leergierig
We geven je de kans om uit te blinken
Je krijgt onderwijs op hoog niveau
We betrekken leerlingen & ouders via klankbordgesprekken
Je krijgt veel persoonlijke aandacht
We geloven in samenwerken
We maken ruimte voor studiereizen en buitenlesactiviteiten
We bereiden je voor op de maatschappij
Er is ruimte voor individuele groei