Spannend! Het Nationaal Archief

Soekaboemi.

1947 - Java. Geduldig staat de bevolking in te wachten. Door UNRRA en Rode Kruis worden duizenden stuks kleding verstrekt aan de inwoners der pas bevrijde gebieden.

De originele grondwet uit 1815, stoffige VOC-verslagen, een zelfmoordbrief van een dubbelspion uit de Tweede Wereldoorlog: de leerlingen hebben het allemaal met eigen ogen kunnen zien, tijdens de excursie naar het Nationaal Archief in Den Haag.

Afgelopen vrijdag togen wij met 69 leerlingen van klas 4 naar het Nationaal Archief in Den Haag. Doel: primaire bronnen kritisch bestuderen met behulp van vragen als: ‘Is deze bron betrouwbaar?’, ‘Waarom wel/niet?’, ‘Vanuit welk perspectief is deze primaire bron vervaardigd?’, ‘Hoe is deze bron te gebruiken voor onderzoek?’.

De eerste groep kreeg bronnen uit Nederlands-Indië voorgeschoteld. Een verzetspamflet, een brief  van een soldaat uit Indië, een 18e-eeuwse kaart van het oude Banda, en een overzicht van de export naar Nederland. Na kritisch brononderzoek ging de groep het depot in waar de eeuwenoude documenten liggen opgeslagen. De rondleidster haalde voorzichtig de eeuwenoude paperassen tevoorschijn; het stof kwam er letterlijk van af! ‘Wat valt jullie op aan de naam van deze matroos?’, vroeg ze. ‘Een meisjesnaam!’, riep een leerling. ‘Precies! Deze matroos gaf zich op als man, maar tijdens de reis werd zij ontmaskerd als vrouw.’ Hoe het met haar afliep? Een raadsel…
De groep trok verder langs de originele grondwet uit 1815 en het document dat door velen als de geboorte-akte van Nederland wordt beschouwd: de Akte van Verlatinghe.

De tweede groep kreeg dossiers van Nederlanders tijdens WOII voor hun neus. Leerlingen ontrafelden het mysterie van dubbelspion ‘King Kong’, een gespierde verzetsheld. Hij hielp Canadese piloten onderduiken met gevaar voor eigen leven. Aan het eind van de oorlog zou hij klusjes voor de Duitsers hebben gedaan, maar… King Kong ontkende deze aanklacht klem. Leerlingen bekeken kritisch het rapport van de politie, brieven van Canadese piloten die hem vrij pleitten, en zijn zelfmoordbrief, die hij schreef in de gevangenis. Vraag aan de leerlingen was: is hij schuldig? Welk document is het meest betrouwbaar? Hoe kun je deze conclusie trekken? Een helse klus waar de leerlingen zich vol overgave op stortten.

Zijn primaire bronnen saai? Nou, nee! Zo ondervonden leerlingen aan den lijve. Primaire bronnen zijn spannend! De excursie naar het Nationaal Archief wordt dan ook een jaarlijks terugkerende excursie.

Terug
Media
  • nat-archief-1
  • nat-archief-2

In dit menu

Laatste nieuwsKorte films van klas 4 en klas 5

Lees meer

Volg het Ignatius op Instagram!

OnzeAmbitie

Werken aan ontwikkeling vanuit waarderend perspectief. Ruimte bieden aan talent en creativiteit. Samen onderzoekend aan de slag met een open houding en oog voor elkaar en de wereld.
Bekijk onze missie & visie
Nieuwsgierig, zelfstandig, verantwoordelijk
Je leert bij ons hoe je moet leren
De klassieke vorming is ons uitgangspunt
Onze leerlingen en docenten zijn actief én leergierig
We geven je de kans om uit te blinken
Je krijgt onderwijs op hoog niveau
We betrekken leerlingen & ouders via klankbordgesprekken
Je krijgt veel persoonlijke aandacht
We geloven in samenwerken
We maken ruimte voor studiereizen en buitenlesactiviteiten
We bereiden je voor op de maatschappij
Er is ruimte voor individuele groei