Kamp Vught en Museum Overloon

Een vrijwilliger van het Nationaal Monument Vught laat leerlingen het monument zien dat het transport van tweeduizend kinderen naar vernietigingskamp Sobibor herdenkt (foto Mathieu Peulen).

Excursie 3e klassen

Begin maart gingen zes 3e klassen op excursie naar Nationaal Monument Vught en Oorlogsmuseum Overloon. Drie bussen stonden in alle vroegte klaar; we waren dan ook zeer op tijd ter plekke. Het Nationaal Monument Vught grenst aan een prachtig bos waar we een mooie wandeling met blauwe lucht maakten.

Historische plaatsen maken indruk

Van het kamp Vught, het voormalig SS-doorgangskamp, zijn slechts enkele gebouwen behouden, maar de verhalen van de rondleiders en de reconstructie van een barak maakten desondanks veel indruk op de leerlingen. De kracht van een historische plek, en zeker ook die van de fusilladeplaats, blijft bijzonder. Daar kan geen leslokaal tegenop.

Voor de derde klas was deze excursie het sluitstuk van een lessenreeks over de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen hebben kennisgemaakt met sleutelbegrippen rond de aanloop naar de oorlog, het wereldwijde verloop, bezet Nederland en de Holocaust.

Tastbare geschiedenis

's Middags kregen de leerlingen, verdeeld in groepjes van Alpha tot en met Hotel, een rondleiding door het Oorlogsmuseum Overloon bij Venray. De nieuw ingerichte tentoonstelling maakt het leven in de Tweede Wereldoorlog tastbaar. In een immense hal konden de leerlingen daarna tussen de tanks en vliegtuigen doorlopen. Als een tyrannosaurus torende een amfibi-voertuig boven de rest uit, met wielen van 2,5 meter hoog.

Tegen zessen draaiden de bussen weer de Jan van Eijckstraat in.

Verslag:
Desmond Spruijt, Sylvia Loete en Mathieu Peulen (stagiair en docenten derde klas)

Terug
Media
  • Vugth2019

In dit menu

Laatste nieuwsKorte films van klas 4 en klas 5

Lees meer

Volg het Ignatius op Instagram!

OnzeAmbitie

Werken aan ontwikkeling vanuit waarderend perspectief. Ruimte bieden aan talent en creativiteit. Samen onderzoekend aan de slag met een open houding en oog voor elkaar en de wereld.
Bekijk onze missie & visie
Nieuwsgierig, zelfstandig, verantwoordelijk
Je leert bij ons hoe je moet leren
De klassieke vorming is ons uitgangspunt
Onze leerlingen en docenten zijn actief én leergierig
We geven je de kans om uit te blinken
Je krijgt onderwijs op hoog niveau
We betrekken leerlingen & ouders via klankbordgesprekken
Je krijgt veel persoonlijke aandacht
We geloven in samenwerken
We maken ruimte voor studiereizen en buitenlesactiviteiten
We bereiden je voor op de maatschappij
Er is ruimte voor individuele groei