Verhitte debatten

Thomas de Monchy tijdens MEP Nederland

Thomas de Monchy was eind september op de nationale conferentie van het Model European Parliament (MEP).


Wat is het MEP?
Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Jongeren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs krijgen hier de kans om ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen. Ze krijgen zo inzicht in het complexe proces van de besluitvorming en ontdekken het belang van samenwerking. 

Toekomst van de politiek
Thomas: “Voor mij persoonlijk is het MEP de toekomst van de politiek, van Nederland en van Europa. Op de nationale MEP-conferentie waren 150 jongeren aanwezig − misschien wel toekomstige Europarlementariërs − die een week lang overlegden, discussieerden en debatteerden over de toekomst van Europa. Je zag veel creativiteit, welsprekendheid en vooral durf.”

Over de conferentie
Thomas legt uit wat er zich precies afspeelde op de conferentie: “In een twee dagen durende Algemene Vergadering in de Tweede Kamer werden tijdens commissievergaderingen resoluties behandeld en in stemming gebracht. Een resolutie is een voorstel met een beleidsplan voor een bepaald vraagstuk. Nadat je dit voorstel hebt verdedigd, wacht het vuurpeloton van de oppositie om het volledig af te knallen. Het overgrote deel van de resoluties wordt dan afgewezen.”

Onbegrensd geluk
Hij vond het erg de moeite waard om het hele proces mee te maken. “Door de verhitte debatten, de gezelligheid onder de 'Europarlementariërs in optima forma' en het onbegrensde geluk van een aangenomen resolutie vond ik het een evenement om nooit meer te vergeten! En dan heb ik het nog niet eens over de onvoorstelbaar positieve spanning die het met zich meebrengt om in de raadzaal van Amsterdam of zelfs in de Tweede Kamer te mogen speechen.”

Vierdeklassers
Vanwege de stopgezette subsidie is het nog maar de vraag of het MEP op nationaal niveau doorgaat. Maar als vierdeklasser van het Ignatius kun je in ieder geval meedoen aan het MEP op regionaal niveau. Volgens Thomas een absolute aanrader!

Meer weten?
Lees verder. Of neem contact op met mw. Wanda Bruin.

Terug
Media
  • Thomas-de-Monchy-tijdens-MEP-Nederland

In dit menu

Laatste nieuwsKorte films van klas 4 en klas 5

Lees meer

Volg het Ignatius op Instagram!

OnzeAmbitie

Werken aan ontwikkeling vanuit waarderend perspectief. Ruimte bieden aan talent en creativiteit. Samen onderzoekend aan de slag met een open houding en oog voor elkaar en de wereld.
Bekijk onze missie & visie
Nieuwsgierig, zelfstandig, verantwoordelijk
Je leert bij ons hoe je moet leren
De klassieke vorming is ons uitgangspunt
Onze leerlingen en docenten zijn actief én leergierig
We geven je de kans om uit te blinken
Je krijgt onderwijs op hoog niveau
We betrekken leerlingen & ouders via klankbordgesprekken
Je krijgt veel persoonlijke aandacht
We geloven in samenwerken
We maken ruimte voor studiereizen en buitenlesactiviteiten
We bereiden je voor op de maatschappij
Er is ruimte voor individuele groei