Artikelbeheer

Weer een medaille?Het team dat Nederland deze zomer vertegenwoordigt bij de 60Internationale Wiskunde Olympiade is bekend. Afgelopen week vond in Oisterwijk de laatste van vijf zware selectieronden plaats. De zes geselecteerde leerlingen reizen in juli af naar Bath, Verenigd Koninkrijk, waar ze de strijd aan zullen gaan met ongeveer zeshonderd getalenteerde jongeren uit meer dan honderd landen.

Afgelopen week vond op Landgoed de Rosep in Oisterwijk de laatste trainings- en selectieweek plaats. Elf winnaars die als beste overbleven uit 9.000 scholieren streden om een plek in het Nederlandse team. De volgende zes leerlingen kwamen als beste uit de bus: 

- Szabi Buzogany (19 jaar, Hooglanderveen, 6 vwo, Corderius College Amersfoort)
- Jesse Fitié (17 jaar, Rijswijk, 5 vwo, Maerlant-Lyceum Den Haag)
- Jovan Gerbscheid (16 jaar, Amsterdam, 5 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
- Jippe Hoogeveen (16 jaar, Odijk, 5 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
- Matthijs van der Poel (18 jaar, IJsselstein, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)
- Richard Wols (16 jaar, Ruinen, 6 vwo, CSG Dingstede Meppel)

Prestigieuze wiskundewedstrijd

De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld en bestaat uit opgaven die ook professionele wiskundigen nog behoorlijk lastig vinden. De zes teamleden zijn allemaal al meerdere jaren aan het trainen om bij deze wedstrijd hoge ogen te kunnen gooien. Vier teamleden zaten vorig jaar ook al in het team: Szabi behaalde toen een eervolle vermelding, Jovan en Jippe een bronzen plak en Matthijs zelfs een zilveren medaille. 

 Trainen en topprestaties

Op 6 juli vertrekt het team vanaf Schiphol. De eerste bestemming is Bristol, waar de leerlingen een trainingskamp volgen om in topvorm aan de wedstrijd te beginnen. Van 14 tot 22 juli vindt vervolgens de 60editie van de Internationale Wiskunde Olympiade plaats. Op de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen steeds vier en een half uur de tijd om drie wiskundeopgaven van hoog niveau op te lossen. Na de twee wedstrijddagen bestaat het programma uit excursies in en om Bath en een feestelijke medailleceremonie. 

Bekijk meer over de Wiskunde Olympiade

 

Media
  • imo-blauw